סל קניות
סל קניות ריק
תאילנד מציעה לא מעט אטרקציות ונקודות עניין מיוחדות לעצור בהן, והמקדשים במדינה מספרים את סיפורה בצורה ייחודית. המקדשים האלה, כפי שמגלים במהלך טיול בתאילנד, הם לא רק אתרי דת לבקר בהם, אלא יצירת אומנות מרהיבה ועדות חיה להיסטוריה העשירה של הממלכה. מתכננים ביקור בהם ורוצים לקרוא עוד מידע חשוב בנושא? ריכזנו לכם כאן את מה שאתם חייבים לדעת.
המקדשים בתאילנד, או “וואטים” בשפה המקומית, הם עדות חיה לתפקידה המרכזי של דת הבודהיזם בעיצוב התרבות והחברה התאילנדית לאורך מאות שנים. ראשיתם של המקדשים נמצאת שנים אחורה בהיסטוריה של הממלכה, עם הגעת הבודהיזם לאזור במאה השלישית לפני הספירה. לאחר התבססות הדת, החלו מלכים ואצילים להקים מקדשים כאקט של אמונה וכסמל לכוחם ולעושרם. במהלך השנים המקדשים שימשו לא רק כמרכזים דתיים, אלא גם כמוסדות חינוך, כמרכזים קהילתיים וכמקומות מקלט. הם נבנו לצורך פולחן, מדיטציה, לימוד כתבי הקודש ואירוח טקסים דתיים. כל מקדש משקף את הסגנון האדריכלי והאומנותי של תקופתו, מה שהופך אותם לעדות חיה של התרבות התאילנדית וההיסטוריה של המדינה.
המקדשים בתאילנד הם הלב הפועם של החיים הרוחניים בממלכה. הם משמשים כמרכז לפעילות דתית יום יומית, מטקסי תפילה בוקר וערב ועד לחגיגות של פסטיבלים בודהיסטיים גדולים. הנזירים המתגוררים בתוך המקדשים מנהלים את חיי היום יום הדתיים, מלמדים דת ומשמשים כמנחים רוחניים לקהילה. לתאילנדים עצמם, המקדשים הם מקום של שלווה והתבוננות פנימית. המאמינים מגיעים אליהם כדי להתפלל, להקריב מנחות לבודהה ולקבל ברכות מהנזירים. הפולחן במקדשים בא לידי ביטוי בדרכים שונות כמו הדלקת נרות ומקטרת, הנחת פרחי לוטוס לרגליהם של פסלי בודהה ומדיטציה. המקדשים גם משמשים כמקום מפגש לאירועים קהילתיים ומשפחתיים, מה שמחזק את תפקידם כמוקד חברתי ורוחני כאחד.
מקדשי תאילנד הפכו לאחד ממוקדי המשיכה התיירותיים הבולטים ביותר בדרום-מזרח אסיה. מיליוני מבקרים מרחבי העולם מגיעים אליהם מדי שנה לצפות באדריכלות המרהיבה ובאומנות העשירה וליהנות מהאווירה הרוחנית הייחודית להם. הם מציעים לתיירים הצצה אל תוך ליבה של התרבות התאילנדית, ומשלבים היסטוריה, אומנות ורוחניות בביקור אחד.
הארכיטקטורה והאומנות של המקדשים בתאילנד הן עדות מרהיבה ליצירתיות ולמיומנות של האומנים התאילנדיים לאורך הדורות. כל מקדש הוא יצירת אומנות בפני עצמה, המשלבת אלמנטים מסורתיים עם סגנונות ייחודיים. המאפיינים הבולטים כוללים גגות מדורגים ומעוטרים, המסמלים את השכבות השונות של היקום הבודהיסטי, והצריחים המחודדים המכונים “צ’די” או “פראנג” מייצגים את הר מרו, ההר המיתולוגי במרכז היקום.
פנים המקדשים עשירים לא פחות מחלקם החיצוני: הקירות מכוסים בציורי קיר המתארים סצנות מחיי הבודהה ופסלי בודהה, מפסלונים זעירים ועד לפסלי ענק מצופים זהב, הממלאים את אולמות התפילה. אומנות הפסיפס התאילנדית, המשלבת זכוכית צבעונית וחרסינה, מעטרת את העמודים והקירות, ויוצרת אפקטים ויזואליים מרהיבים הנותנים למקדש מראה מיוחד.
בתאילנד יש שפע של מקדשים מרהיבים, כל אחד מהם בעל אופי וסיפור ייחודי משלו. מהמקדשים העתיקים והמפורסמים ועד לאלו המוכרים פחות אך מרשימים ביותר, המגוון הוא עצום. הינה סקירה על כמה מהמקדשים המוכרים, לפי חלוקה לאזורים:
העיר בנגקוק היא בית למקדשים מהמפוארים והמרשימים ביותר בממלכה:
מקדש השחר (Wat Arun – Temple of Dawn) הוא אחד המקדשים המזוהים ביותר עם בנגקוק. הוא נמצא על גדות הנהר צ’או פראיה, ומפורסם בזכות הצריח המרכזי שלו (פראנג) המתנשא לגובה של כ-70 מטרים. המקדש מעוטר באריחי חרסינה צבעוניים ובפיסות זכוכית, היוצרים אפקט מרהיב במיוחד בשעות הזריחה והשקיעה. המקדש פתוח לביקור מדי יום בין השעות 08:00 ל-17:30, והכניסה כרוכה בתשלום. הכתובת: 158 Wang Doem Road, Wat Arun, Bangkok Yai, Bangkok 10600.
מקדש האזמרגד (Wat Phra Kaew – Temple of the Emerald Buddha) הוא אחד המקדשים החשובים ביותר בתאילנד, הנמצא בתוך מתחם הארמון המלכותי הגדול. המקדש מפורסם בזכות פסל הבודהה העשוי מאבן ירוקה (לא אזמרגד אמיתי), שנחשב לחפץ הקדוש ביותר בממלכה. המתחם כולו מרהיב ביופיו עם מבנים מעוטרים, פסלים וציורי קיר מרשימים. המקדש פתוח לביקור מדי יום בין השעות 08:30 ל-15:30, והכניסה כרוכה בתשלום. הכתובת: Na Phra Lan Road, Phra Borom Maha Ratchawang, Phra Nakhon, Bangkok 10200.
מקדש וואט פו (Wat Pho – Temple of the Reclining Buddha) הוא המקדש העתיק ביותר בבנגקוק, ומוכר בזכות פסל הבודהה השוכב הענק שלו, באורך של 46 מטרים ובגובה של 15 מטרים. המקדש גם מפורסם כמקום הולדתו של העיסוי התאילנדי המסורתי, ועדיין יש בו בית ספר לעיסוי. המקדש פתוח לביקור מדי יום בין השעות 08:00 ל-17:00, והכניסה כרוכה בתשלום. הכתובת: 2 Sanam Chai Road, Phra Borom Maha Ratchawang, Phra Nakhon, Bangkok 10200.
מקדש וואט סקט (Wat Saket – The Golden Mount) ידוע גם בשם “ההר הזהוב” בזכות הצ’די המוזהב שלו הנמצא על גבעה מלאכותית. מומלץ לטפס את כל 344 המדרגות לפסגה, שם תוכלו להתבונן בנוף פנורמי מרהיב של בנגקוק. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 07:30 ל-19:00, והכניסה כרוכה בתשלום סמלי. הכתובת: 344 Thanon Chakkraphatdi Phong, Ban Bat, Pom Prap Sattru Phai, Bangkok 10100.
ארמון המלך (Grand Palace) אינו מקדש בפני עצמו, אלא מתחם גדול הכולל כמה מקדשים, וביניהם מקדש האזמרגד. ארמון מלך תאילנד שימש כמשכנם הרשמי של מלכי תאילנד מהמאה ה-18 ועד המאה ה-20, והיום הוא אינו מקום מגורים אך עדיין משמש לטקסים רשמיים. המתחם פתוח לביקור מדי יום בין השעות 08:30 ל-15:30, והכניסה כרוכה בתשלום. הכתובת: Na Phra Lan Road, Phra Borom Maha Ratchawang, Phra Nakhon, Bangkok 10200.
מקדש טראימיט (Wat Traimit – Temple of the Golden Buddha) מפורסם בזכות פסל הבודהה העשוי זהב טהור במשקל של 5.5 טונות. המקדש נמצא בשכונת יאוואראט, הידועה גם כ”צ’יינה טאון” של בנגקוק. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 08:00 ל-17:00, והכניסה כרוכה בתשלום. הכתובת: 661 Charoen Krung Road, Talat Noi, Samphanthawong, Bangkok 10100.
מקדש בנצאמאבופיט (Wat Benchamabophit – Marble Temple) ידוע גם כמקדש השיש בזכות הסגנון הארכיטקטוני הייחודי שלו, המשלב אלמנטים תאילנדיים מסורתיים עם השפעות אירופאיות. המקדש בנוי משיש קארארה לבן מאיטליה. הוא פתוח לביקור מדי יום בין השעות 08:00 ל-17:30, והכניסה כרוכה בתשלום. הכתובת: 69 Nakorn Pathom Road, Dusit, Bangkok 10300.
מקדש סותת (Wat Suthat) הוא אחד המקדשים העתיקים והחשובים בבנגקוק, הידוע בזכות הארכיטקטורה המרשימה שלו וציורי הקיר המפורטים שבו. מול המקדש נמצאת הנדנדה הענקית (Giant Swing) האדומה, סמל נוסף של העיר. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 08:30 ל-21:00, והכניסה כרוכה בתשלום סמלי. הכתובת: 146 Bamrung Muang Road, Wat Ratchabophit, Phra Nakhon, Bangkok 10200. יש לא מעט טיולים פרטיים בתאילנד המשלבים ביקור במקדש המיוחד הזה.
צ’אנג מאי היא עיר עתיקה בצפון תאילנד, עם שפע של מקדשים היסטוריים ומרהיבים. בניגוד לבנגקוק הסואנת, צ’אנג מאי מציעה אווירה רגועה יותר, המשלבת מסורת עתיקה עם תרבות עכשווית. הינה כמה מהקדשים המוכרים יותר שבה:
מקדש וואט צ’יאנג מאן (Wat Chiang Man) הוא המקדש העתיק ביותר בצ’אנג מאי, שנבנה בשנת 1296 כמקדש הראשון של העיר. המקדש מפורסם בזכות שני פסלי בודהה עתיקים וחשובים: פסל הקריסטל ופסל השיש. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 06:00 ל-17:00, והכניסה אליו חופשית. הכתובת: Ratchaphakhinai Road, Si Phum, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50200.
מקדש ואט פרה טאט דוי קאם (Wat Phra That Doi Kham) ידוע גם כ”מקדש המזל הטוב”, ונמצא על גבעה מחוץ לעיר. המקדש מפורסם בזכות פסל בודהה לבן ענק וצ’די מוזהב עתיק. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 06:00 ל-18:00, והכניסה אליו חופשית. הכתובת: Mae Hia, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50100. המקום מציע נוף פנורמי מרהיב של העיר והסביבה.
מקדש וואט פרה סינג (Wat Phra Singh) הוא אחד המקדשים החשובים והיפים ביותר בצ’אנג מאי, ידוע בזכות הארכיטקטורה המרשימה שלו בסגנון לאנה. המקדש מכיל את פסל בודהה פרה סינג המקודש. פתוח מדי יום בין השעות 06:00 ל-17:00, והכניסה כרוכה בתשלום סמלי. הכתובת: 2 Samlaan Road, Phra Sing, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50200. מומלץ לבקר בזמן טקסי התפילה של הנזירים בשעות הבוקר או הערב.
מקדש וואט צ’די לואנג (Wat Chedi Luang) מפורסם בזכות הצ’די הענק והעתיק שלו, שנבנה במאה ה-14 ונחשב פעם לגבוה ביותר בלאנה. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 06:00 ל-17:00, והכניסה כרוכה בתשלום סמלי. הכתובת: 103 Prapokkloa Road, Phra Sing, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50200. בערבים האווירה במקדש מיוחדת במינה, בייחוד כשהצ’די מואר.
מקדש וואט סואן דוק (Wat Suan Dok) נבנה במאה ה-14 ומפורסם בזכות הצ’די המוזהב הגדול שלו ושורת המאוזוליאומים הלבנים המכילים את האפר של בני משפחת המלוכה. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 06:00 ל-18:00, והכניסה חופשית. הכתובת: Suthep Road, Suthep, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50200. המקדש מציע קורסי מדיטציה ושיחות דהרמה באנגלית.
מקדש וואט אומונג (Wat Umong) הוא מקדש ייחודי הנמצא בתוך יער, ומפורסם בזכות המנהרות התת-קרקעיות שלו. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 06:00 ל-17:00, והכניסה אליו חופשית. הכתובת: Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50200.
מקדש וואט פאלאד (Wat Pha Lat) הוא מקדש קטן ושקט הנמצא בדרך להר דוי סוטפ. המקדש משתלב בצורה הרמונית עם הטבע סביבו. פתוח מדי יום מהזריחה עד השקיעה, והכניסה אליו חופשית. הכתובת: Suthep, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50200. מומלץ לשלב את הביקור במקדש עם טיול בטבע.
מקדש וואט סרי סופאן (Wat Sri Suphan) ידוע גם כ”מקדש הכסף” בזכות העיטורים המרהיבים שלו העשויים כסף. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 06:00 ל-21:00, והכניסה כרוכה בתשלום סמלי. הכתובת: Wualai Road, Hai Ya, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50100. בערבי שבת יש שוק לילה מקסים בסמוך למקדש.
אזור צפון תאילנד, המאופיין בנופים הרריים מרהיבים ותרבות עשירה, הוא בית למקדשים עתיקים ומודרניים כאחד, כל אחד מהם משקף היבט אחר של המורשת הרוחנית והאומנותית של תאילנד. הינה דוגמאות לכמה מהבולטים שבהם:
מקדש וואט פרה טאט דוי סוטפ (Wat Phra That Doi Suthep) הוא אחד המקדשים המפורסמים והקדושים ביותר בצפון תאילנד. הוא נמצא על פסגת הר דוי סוטפ, כ-15 ק”מ מערבית למרכז העיר צ’אנג מאי. המקדש מפורסם בזכות הצ’די המוזהב שלו, הנוף המרהיב של העיר, ו-309 המדרגות המובילות אליו (יש גם רכבל למי שלא רוצה לעלות ברגל). המקדש פתוח מדי יום בין השעות 06:00 ל-20:00, והכניסה כרוכה בתשלום. הכתובת: Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50200. לחצו כאן למידע נוסף על המקדש.
וואט רונג קון (Wat Rong Khun), המכונה גם המקדש הלבן, הוא יצירת אומנות מודרנית מרהיבה הנמצאת בצ’אנג ראי. בשונה מהמקדשים המסורתיים, מקדש זה נבנה בשנת 1997 ועדיין בתהליכי בנייה. האמן צ’אלרמצ’אי קוסיטפיפאט עיצב את המקדש כולו בלבן, עם עיטורים מורכבים ואלמנטים סימבוליים המשלבים מוטיבים בודהיסטיים ועכשוויים. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 06:30 ל-18:00, והכניסה כרוכה בתשלום. לחצו כאן למידע נוסף על המקדש.
וואט צ’די לואנג (Wat Chedi Luang) בצ’אנג מאי הוא מקדש היסטורי חשוב, הידוע בזכות הצ’די הענק והעתיק שלו. הצ’די, שנבנה במאה ה-14, היה פעם המבנה הגבוה ביותר בממלכת לאנה. למרות שחלקו העליון נהרס ברעידת אדמה, הוא עדיין מרשים ביופיו. המקדש פתוח מדי יום בין השעות 06:00 ל-17:00, והכניסה כרוכה בתשלום סמלי. זהו מקום מצוין ללמוד על ההיסטוריה והארכיטקטורה של המקדשים בצפון תאילנד.
בעת הביקור במקדשים בתאילנד, חשוב מאוד לכבד את המנהגים המקומיים ולהקפיד על קוד לבוש מתאים. המקדשים הם מקומות קדושים לתאילנדים, ולבוש לא הולם עלול להיחשב כחוסר כבוד. באופן כללי יש לכסות את הכתפיים והברכיים, ולהימנע מבגדים צמודים או שקופים. לנשים מומלץ ללבוש חצאיות או מכנסיים ארוכים (מתחת לברך), וחולצות עם שרוולים המכסים את הכתפיים. אפשר ללבוש גם שמלות ארוכות, אך לא חושפניות מדי. לגברים, מכנסיים ארוכים וחולצה עם שרוולים הם הבחירה המתאימה ביותר. יש להימנע מגופיות, ממכנסיים קצרים, או מחולצות בלי שרוולים. הנעליים צריכות להיות קלות לחליצה, כי במרבית המקדשים יש להסיר אותן לפני הכניסה לאולמות התפילה, עם עדיפות להישאר יחפים. סנדלים או נעליים בלי שרוכים יכולים להיות אופציה נפלאה.
חשוב לזכור שהמקדשים הם מקומות פולחן פעילים, ולא רק אתרי תיירות. יש לנהוג בכבוד ובשקט, ולהימנע מהפרעה לתפילות או לטקסים המתקיימים במקום. לצד קוד הלבוש יש כמה כללי התנהגות חשובים: יש להסיר נעליים לפני כניסה לאולמות תפילה, להימנע מלהצביע על אנשים או על חפצים עם כפות הרגליים (נחשב מעליב בתרבות התאילנדית), ולא לגעת בפסלי בודהה או לטפס עליהם. הצילום מותר ברוב המקדשים, אך יש לבדוק את הכללים המקומיים ולהימנע מצילום אנשים מתפללים בלי רשותם.
מקדשי תאילנד הם הזדמנות טובה להכיר את התרבות והרוחניות של הממלכה. מהצריחים המוזהבים בבנגקוק ועד למקדשים השלווים בצפון, כל אתר שכזה מספר סיפור הייחודי אך ורק לו. הארכיטקטורה המרשימה, האומנות המורכבת והאווירה הרוחנית שבמקדשים הללו הם הזדמנות נפלאה להכיר את תאילנד האחרת וללמוד עליה קצת יותר לעומק. מומלץ שלא לפספס את הביקור בכמה מהם ולשלב אותם במהלך הטיול במדינה היפה והמיוחדת הזו.